Eerste Havenwedstrijd winter 2019/2020

Eerste Havenwedstrijd 2019/2020 zit er weer op.

Veel, heel veel vis gevangen in de haven van Elburg.

Voor het vierde jaar is het Henk Geurkink gelukt om een vergunning te bemachtigen voor de haven van Elburg, en dat is niet al te makkelijk als je ziet wat er gevangen kan worden. HSV de Poepenkolk, (de hengelsportvereniging van Elburg) vist vanaf begin november tot en met maart elke zaterdag wedstrijden die in no-time vol zitten, dat zegt genoeg. De voorgaande drie jaren is er door leden van de GHV, en gast vissers, leuk vis gevangen en een paar weken na de laatste wedstrijd kreeg Henk al de vraag of en wanneer er in de winter van 2019/2020 gevist zou gaan worden in de Elburg. Dat zegt genoeg over het vissen in de haven van Elburg.

Afgelopen zondagochtend, in alle vroegte, togen de deelnemers naar Elburg voor een vijf uurs wedstrijd naar de haven van Elburg. Dit jaar geen gast vissers maar alleen leden van de GHV. Na een reis van dik een uur kwamen we rond kwart over zeven aan in Elburg. Snel stekken uitzetten, om te voorkomen dat “vrije” vissers op de steigers gaan zitten (ondanks de borden die Dicky Dibbets, waarvoor dank Dicky,  de dag ervoor geplaatst heeft).

Alle wedstrijden zaten wederom in no time vol. Halverwege dit jaar zijn er speciaal liefhebbers van deze visserij lid geworden van de GHV om mee te mogen doen. Een goede zet van de organisatie om de wedstrijd alleen open te zetten voor leden.

Deze eerste wedstrijd 21 deelnemers. De organisatie kon 11 plekken uitzetten op de lange steiger (vak A) en tien plekken in het  “het kommetje” van de Jachthaven (vak B). Tijdens en na het uitzetten hadden de deelnemers tijd voor een praatje en kennismaken met de nieuwe GHV leden. Rond de klok van half acht was aanwezig en kon er geloot worden. Na het loten meteen naar de stek. Het grote voordeel van het vissen in de haven is dat je niet zoveel “zooi” hoeft mee te slepen en, ook niet geheel onbelangrijk dat we de auto vlak achter de stek konden parkeren. Na het opbouwen en alles klaar maken was het tijd om het bodem verloop goed in kaart te brengen. De dieptes variëren nogal. Zo varieert de diepte in “het kommetje” van de jachthaven van 0.75 meter tot 2 meter en op de lange steiger (vak B) van 0.5 meter tot 1.5meter, de te bevissen afstand lag in beide vakken tussen de 3 en 4 meter.

De meeste deelnemers weten inmiddels al dat de kunst van het havenvissen is om constant kleine beetjes aas, hennep en casters, te brengen om de vis aan de praat te houden. Er wordt voornamelijk gevist met casters, hier vang je over het algemeen grotere vissen mee, of met kunstaas in de vorm maden, casters, spaghetti (in allerlei kleuren) en plastic balletjes. Aangezien er op een goede dag meer dan 300 vissen gevangen (door de echte havenvissers) worden is het zaak om de vis zo snel mogelijk op de kant te hebben. Dus geen dunnen lijnen en kleine haken maar een hoofdlijn van 16/100ste of 14/100ste en een onderlijn van 14/100ste met haak 16 of 14. Het materiaal dus afstemmen op de visserij.

Om half 9 was het Henk Geurkink die het beginsignaal gaf. Eerst een paar ballen voer het water in en vissen maar. Het duurde dan ook niet lang of de eerste vissen kwamen boven water.

Het eerste uur liep voorspoedig, Vak B was iets beter dan vak A, maar de meeste deelnemers zaten al dik in de kilo’s.

In het tweede uur waren de vangsten in vak B nog steeds beter dan vak A, in vak A bestond de vangst vooral uit maat voorn (tussen de 15cm en 20 cm) en een enkele grove voorn terwijl de dikke vissen zich meer lieten vangen in vak B. Ook werden hier een aantal kleine karpertjes gevangen. Op sommige stekken in het A vak werden ook veel roofbleitjes gevangen,  niet de vis waar je op zit te wachten.

Om elf uur was het tijd om de benen te strekken en te zorgen voor de innerlijk mens. Ook een mooi moment om even de buurman te vragen hoe hij viste. Ook was er tijd voor een glaasje “Jans Foezel” (beschikbaar gesteld door Jan's wijn, whisky en bierspecialiteiten) om even op te warmen, niet dat het nodig was want de weergoden waren ons goed gezind.

Net nade pauze, indien nodig, nog wat aanpassingen doen en wachten op het beginsignaal van de tweede helft. Even een balletje voer of een cup met casters en vissen maar. Vanaf het begin werd er meteen weer vis gevangen. Het derde uur verliep voor de meeste deelnemers wel stroever dan de eerste tweeënhalf uur. De vis was moeilijker te vangen en er moest wat geforceerd worden om de vis aan de schubben te komen. De een pakte een andere topset met een lichtere dobber, de ander koos er voor om dieper of ondieper te gaan vissen. Wat ze wel allemaal deden is constant bijgooien van aas. Zoeken naar de vis en eenmaal de vis gevonden werd er ook in het derde uur weer lekker gevangen.

Het laatste anderhalf uur was het wisselvallig, met name in vak A. Hier werden nu wel de grovere vissen gevangen maar niet in het tempo als in de eerste uren. In Vak B bleven ze lekker doorvangen, nog steeds veel grove vis. Om twee uur was het helaas afgelopen. Snel alles opruimen en wegen. Zoals verwacht kwam er veel, heel veel vis boven water. Om half drie konden Remko Stöteler, Henk Geurkink en Ivo te Kortschot gaan wegen. De vangst van diverse deelnemers moest in twee keer gewogen worden, zoveel vis is er gevangen. Alle deelnemers hadden ruim 150 vissen en een aantal uitschieters gingen richting de 300 stuks! Op de lange steiger veel maat voorn en enkele mooie grote voorns. In het “kommetje” meer grove vis en grotere aantallen. Om half vier was het wegen klaar en kon de stand opgemaakt worden. Na wat optelwerk volgde de prijsuitreiking, elk vak drie prijzen en een “Lucky loser” in de vorm van een waardebon aangeboden door Hengelsport Hennie Kruidenier. Paul en Monique wederom onwijs bedankt.

Uitslag eerste Havenwedstrijd Elburg 2019/2020:

Vak A

  1. René Brehen 33660 Gr.
  2. Henk Geurkink 33250 Gr.
  3. Joram Brehen 32620 Gr.

Vak B

  1. Remko Stöteler 35295 Gr.
  2. Henk Bargeman 34680 Gr.
  3. Willy Blom 31610 Gr.

In totaal is er door 21 deelnemers 490446 gram vis gevangen, in vak A was dit 227330 en in Vak B 263116 gram.

De eerst volgende Havenwedstrijd word gevist op zondag 8 december. Maar voor dat het zover is zullen de kampioenen van de Grachtencompetitie, de IJsselCup en de WinterCup gehuldigd worden, de prijsuitreiking zal gehouden worden op zaterdag 16 november in ons Clubhuis “ Het Wilgenpark”. De avond begint om 20:00 uur en de koffie staat klaar.

arrow_upward