Weer veel vis tijdens de eerste Havenwedstrijd van 2020.

De eerste wedstrijd van 2020 is er een die ons lang gaat heugen.

 
De eerste GHV wedstrijd van 2020 is een feit, de eerste van bijna veertig wedstrijden hebben we achter ons. Tevens werd deze week bekend dat er, gezien de zeer goede vangsten, we een vergunning voor 26 januari hebben kunnen bemachtigen. Wil je zelf ervaren, en ben je lid van de GHV, geef je dan op door een mail te sturen naar elburg(at)visseningroenlo.nl. er zijn nog enkele plekken vrij.
 
De deelnemers waren afgelopen zondagochtend allemaal weer mooi vroeg aanwezig. Terwijl de organisatie de stekken aan het uitzetten waren was het al gezellig aan de waterkant. Klein glaasje Jans foezel (beschikbaar gesteld door Jan's wijn, whisky en bierspecialiteiten) erbij, de gevoelstemperatuur was laag, iedereen nog even het beste wensen voor 2020 en een praatje maken al wachtend op de organisatie.
 
Deze wedstrijd 22 deelnemers. Voor het eerst deze wedstrijd zijn er elf plekken uitgezet op de midden steiger (vak A) en elf plekken in het “het kommetje” van de Jachthaven (vak B). Tijdens het uitzetten was zichtbaar dat de vis nog volop aanwezig was, dat beloofde dus wat. Om 07:45 uur was het tijd om te loten, en meteen naar de stek. In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden was het voor de helft van de deelnemers wel “zeulen”, de deelnemers die plaats mochten nemen op de midden steiger moesten wel een paar keer lopen voordat alles op de stek stond. Maar ja, gelukkig heb je voor het haven vissen niet zoveel nodig. Daarnaast, de hoogste gewichten komen bijna altijd van de midden steiger.
 
Na het opbouwen en alles klaar maken was het tijd om het bodem verloop goed in kaart te brengen. De dieptes variëren nogal. Zo varieert de diepte in “het kommetje” van de jachthaven van 0.75 meter tot 2 meter en op de midden steiger (vak B) van 2 meter tot 2.5 meter, de te bevissen afstand lag in beide vakken tussen de 3 meter en 4 meter.
 
Zoals gebruikelijk was de aastafel weer rijkelijk gevuld met hennep en casters, constant kleine beetjes aas brengen om de vis op de stek te krijgen en aan de praat te houden.
 
Om half negen was het Henk Geurkink die het beginsignaal gaf. De een voerde eerst een paar balletjes voer de andere begon meteen met vissen en kleine beetjes aas brengen. Het duurde op alle plekken niet lang voordat de eerste vis de weg naar een van de twee leefnetten vond. We gebruiken bewust twee netten, dit is beter voor de vis.
 
Het eerste uur liep voorspoedig, Vak B was iets beter dan vak A, maar de meeste deelnemers zaten al dik in de kilo’s. In vak B werd de grovere vis gevangen en ook qua aantallen was het beter dan in vak A.
 
In het tweede uur waren de vangsten in vak B nog steeds beter dan vak A, in vak B bestond de vangst vooral uit grove voorn (25cm plus) en een maat voorn, wel waren de aantallen in het A vak hoger maar was de vis een stuk kleiner. Om Elf uur was het tijd om de benen te strekken en te zorgen voor de innerlijk mens. Ook een mooi moment om even de buurman te vragen hoe hij viste.Tevens besloot Henk Bargeman het voor gezien te houden vanwege een behoorlijke griep, beterschap.
 
Net voor het begin na de pauze, indien nodig, nog wat aanpassingen doen en wachten op het beginsignaal van de tweede helft. Even een balletje voer of wat extra casters en hennep brengen en vissen maar. Vanaf het begin werd er meteen weer vis gevangen.
 
Het derde uur verliep voor de meeste deelnemers nog steeds voorspoedig, helaas was dit niet bij iedereen het geval. De vis was moeilijker te vangen en er moest wat geforceerd worden om de vis aan de schubben te komen. De een pakte een andere topset met een lichtere dobber, de ander koos er voor om op half water te gaan vissen of juist met een staande haak zijn geluk te proberen. Nadat eenmaal de vis weer gevonden was werd ook in het derde uur weer lekker gevangen.
 
Maar toen was het alle hens aan dek op de midden steiger, door een onhandige actie van Remko raakte deze uit balans en viel met al zijn spullen in het water, de overige deelnemers op de midden steiger probeerden hem met man en macht weer op het droge te trekken wat al met al niet mee viel. Gelukkig lukte het om hem op het droge te krijgen en werd hem al snel door verschillende deelnemers droge kleding aangeboden en zat hij er binnen een half uur weer droog bij. Vervolgens lukte het ook nog om de nodige spullen van hem weer uit het water te krijgen waaronder zijn kist. Theo had ondertussen zijn spullen ook opgeruimd en samen keerden ze huiswaarts.
 
Het laatste anderhalf uur was het wisselvallig, met name in vak A. Hier werden nu wel de grovere vissen gevangen maar niet in het tempo als in de eerste uren. In Vak B bleven ze lekker doorvangen, nog steeds veel grove vis. Om twee uur was het helaas afgelopen. Snel alles opruimen en wegen. Zoals verwacht kwam er veel, heel veel vis boven water. Om half drie konden Henk Geurkink, Ivo te Kortschot , Willy Blom en Rob Beerten gaan wegen.
 
De vangst van diverse deelnemers moest in twee keer gewogen worden, zoveel vis is er gevangen. Bijna alle deelnemers hadden ruim 100 vissen en een aantal uitschieters gingen richting of over de 200 stuks!
Op de midden steiger veel kleine voorn en enkele platjes. In het “kommetje” ook veel grove vis en qua aantallen net wat meer dan op de midden steiger.
 
Rond drie uur was het wegen klaar en kon de stand opgemaakt worden. Na wat optelwerk volgde de prijsuitreiking, elk vak drie prijzen en een “Lucky loser” in de vorm van een waardebon aangeboden door Hengelsport Hennie Kruidenier. Paul en Monique wederom onwijs bedankt.
 
Uitslag derde Havenwedstrijd Elburg 2019/2020:
 
Vak Middensteiger
 
1 Koen Hulshoff 16.680 gram
2 Henk Geurkink 15.800 gram
3 Vincent te Brake 15.000 gram
 
Vak Kommetje
 
1 Willy Blom 29.200 gram
2 Paul Keizers 25.310 gram
3. Joram Brehen 21.930 gram
arrow_upward