Grolse Grafte
Daor lig hee dan
Gewoon moar mooi te weazen
Umringd deur greun
En schependom
De Grolse grafte.
De vesting Grolle
Howal geen eiland,
Hee lig d'r wal um hen,
De Grolse grafte
Maor d'r is altied wal vertier
Is 't neet gunter,
Dan is 't zeker hier
Plezeer is d'r altied
An de Grolse grafte.
Zwanen zwemt doar,
Maor ok wal ganzen.
Zee bunt daor of ze komt
Doar onze pielendekes,
Ze gaot 'r met 'n eigen trepken
In de Grolse grafte
Tröppe vis buntDaor groot en klein,
Pakken laot ze zich
Nee zomaor,
Onderduken vindt ze völs te fijn
In de Grolse grafte
Vissers kiekt 'r naor vislientjes
Zoo holle wi'j 't dan ok maor.
Ne visakte kost
Maor 'n paar tientjes,
Probeer 't ok,
Vang vis of snook
Oet de Grolse grafte.
- Jan Nales
Ooit was de Groenlose gracht een onmisbaar onderdeel van de verdedigingswerken van Groenlo. Anno 2013 is een groot gedeelte van de gracht rijksmonument en het is een niet meer weg te denken onderdeel van de Groenlose leefomgeving. De gracht is het thuiswater van de Groenlose Hengelsport Vereniging(GHV) die is opgericht in 1938 en vanaf die tijd onafgebroken het visrecht heeft. De gracht is een uniek viswater en de GHV prijst zich dan ook gelukkig om er te mogen vissen. Het is telkens weer een fantastische ervaring om langs de gracht te zitten en een hengeltje uit te gooien. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland die zich nog omringd weten door een gracht.
Het thuiswater, de Grolse gracht.
De Groenlose gracht is een uniek viswater en de GHV. prijst zich dan ook gelukkig om er te mogen vissen. Het is telkens weer een fantastische ervaring om langs de gracht te zitten en een hengeltje uit te gooien. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland die zich nog omringd weten door een natte gracht. Een groot gedeelte van de stadsgracht is dan ook rijksmonument.
Ooit was de Grolse gracht een onmisbaar onderdeel van de verdedigingswerken van Groenlo. Groenlo of Grol zoals het vroeger heette was in de 16 e en 17 e eeuw een belangrijke vestingstad. Er is vaak gevochten (belegeringen) om Grol in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dan was Grol weer Spaans en dan waren de Staatsen (Nederlanders) er weer de baas. Lange tijd is Grol het laatste Spaanse bolwerk geweest in Noord- en Oost-Nederland. Na het beroemde beleg van Grol in 1627 door Prins Frederik Hendrik is Grol nog éénmaal belegerd door de Bisschop van Munster. Het Munsterse leger begint tussen 1672 en 1674 met de afbraak van de vestingwerken en daarmee de gracht.
Viswater
Deze afbraak ging nog een paar honderd jaar door. Telkens dempte men stukken gracht en behoeve van de uitbouw van het vestingstadje Groenlo.
Wat overbleef van de gracht was een prachtig viswater met een oppervlakte van 4,86 ha. De gracht herbergt vele vissoorten, waaronder grote karper, voorn, brasem, zeelt, snoek, snoekbaars en paling. Om er te mogen vissen moet men lid zijn van de Groenlose Hengelsportvereniging.
Niet alleen voor vissers
De groenlose stadsgracht is niet alleen een geweldig mooi viswater met een enorme goeie visstand maar natuurlijk ook prachtig om langs te wandelen. Er zijn dan ook 2 prachtige Grachtenwandelroutes samengesteld die langs de mooiste plekjes voeren van deze stadgracht. Te verkrijgen bij de VVV in Groenlo.